Provozní pauza
 

Smetanka kořen 50g Grešík

Neohodnoceno
 
Dostupnost Skladem
41 Kč
   
Kód produktu 863
Výrobce Grešík
Kategorie Léčivé byliny
 

Smetánka lékařská
Pampeliška lékařská
Taraxacum offcinale

 

Výskyt:

Roste hojně na loukách, mezích, pastvinách a v zahradách jako obtížný plevel.

 

Popis:

Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých 5 - 40 cm vysoká, s přízemní růžicí kracovitých listů a zářivě žlutými květními úbory na dutých stvolech. Plody jsou bílé ochmýřené nažky. Rostlina je celá prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu. V lidovém názvosloví je známa jako pampeliška.

 

Sbíráme: 

Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen - duben), listy (květen - září, nať s kořenem (březen - duben).

 

Účinné látky:

Kořen smetanky je prostoupen mléčnou lepivou tekutinou (latex); jejími hlavními složkami jsou hořčina taraxacin, dále inulin, cukry a bílkoviny. Droga je bez

zápachu a má mírně nahořklou chuť.

 

Použití:

příznivě se projevuje

  • při zánětech močových cest 
  • a ledvinových kamenech,
  • zvyšuje tvorbu a vylučování žluči
  • při žaludečních poruchách zlepšuje chuť k jídlu,
  • působí na tvorbu žaludečních kyselin
  • a příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin.

Kromě užití v léčitelství má smetanka důležité místo v jídelníčku, neboť se z mladých listů - zvlášť bohatých na vitamín C - připravuje zdravý jarní salát.

 

Čaj (nálev):

Pijeme vlažný, 2 šálky denně

  • při zánětu ledvin
  • při ledvinových kaméncích
  • při onemocnění jater 
  • při onemocnění sleziny
  • při zvýšené kyselosti žaludku
  • při pálení žáhy
  • při horečnatém střevním kataru
  • při zácpě 
  • a při nechutenství

 

2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene na 1/4 l vody. Necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a přecedíme.

 

Čaj na pročištění krve:

Odvar:

  • po 4 lžících smetanky (kořen),
  • čekanky (kořen),
  • pýru (oddenek)
  • 1 lžíce fenyklu (semeno).

2 lžičky směsi na 1/2 l vody. 15 minut povaříme, necháme stát do vychladnutí a užíváme 2 šálky denně.

 

Jarní salát:

mladé listy smetanky nakrájíme nadrobno, přidáme trochu mladé pokrájené cibule, špetku soli, cukru, trochu octa a oleje, a dolijeme vodou (zálivku stejnou jako na hlávkový salát – si můžeme připravit zvlášť).

Pampeliškový salát je výborným prostředkem proti jarní únavě a na pročištění organizmu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.