Provozní pauza

ZÁZRAČNÁ KOMBUCHA

Slyšeli jste už o zázračných účincích kombuchy? Ne? A co to vlastně kombucha je?

Pojďme si tedy kombuchu trochu přiblížit.

Kombucha je vlastně perlivý kvašený nápoj vznikající z oslazeného černého nebo zeleného čaje. Obvykle mívá medovou až tmavě červenou barvu a chuťově je sladkokyselá.

Říkáte si „k čemu mi pití takového nápoje je?“

Tato čajová houba je prastarým domácím lékem k očistě těla, ale i jako přírodní elixír krásy. Probouzí sílu u mladých i starých lidí jelikož obsahuje cenné bioaktivní látky. Reguluje trávení, pomáhá při zácpě, aktivuje látkovou výměnu, zbavuje tělo jedovatých látek a posiluje imunitní systém proti virům a bakteriím.

Zmírňuje a v některých případech i úplně odstraňuje nepříjemnosti typu alergie, žaludeční a střevní potíže, cukrovka, kornatění cév aj.

 

A kde se vlastně kombucha objevila?

Čajová houba se k nám dostala z Japonska přes carské Rusko a Baltik, houbu začali používat i v Jugoslávii, Maďarsku, Polsku a Bukovině. V roce 1913 byla houba podrobena vědeckému bádání a bylo o ní zveřejněno mnoho článků v medicínských časopisech, ač se o jejím původu téměř nic nevědělo.

Během 1. Světové války se začala v Polsku zkoumat jako projímadlo a potravinářský ocet. Před 2. Světovou válkou se rozšířila do oblastí Německa. Důvodem války a přísných omezení přísunu základních potravin kombucha na nějakou dobu vymizela. Proto kombucha sešla z očí a z mysli.

 

Jak kombucha vypadá?

Základem pro kvasný proces je měkká, rosolovitá, houbovitá hmota, která se podobá plochému, gumovému, nahnědlému plátku a vypadá téměř jako tlustý, mastný lívanec. Bývá označována za živý organismus, složený z mnoha drobných organismů.

SCOBY_mushroom 

 

Výhodou je, že kombuchu nemusíte jen kupovat, ale můžete si ji „pěstovat“ sami doma.

Jak na to?

  1. Dejte vařit vodu
  2. Do pomalu se ohřívající vody vsypte 70g bílého cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. V případě přidání medu počkejte až na vychladnutí čaje.
  3. Když se voda vaří, nádobu odstavte a do vody nasypte čaj a to buď 1-2 lžičky černého nebo zeleného čaje (louhujte 10-15 minut) nebo 2 lžičky bylinného čaje (louhujte 5 minut)
  4. Čaj zceďte
  5. Čaj nechejte vychladnout, aby byl vlažný (30 -40 stupňů)
  6. Čaj nalijte do skleněné, hliněné či porcelánové nádoby.
  7. Přilijte asi 10% hotového kombuchového nápoje.
  8. Kombuchovou houbu vložte do připraveného čajového roztoku.
  9. Nádobu přikryjte lněným plátnem a upevněte pomocí gumičky tak, aby se do ní nedostali absolutně žádné nečistoty.
  10. Nádobu postavte na teplé místo a uchovávejte při pokojové teplotě. Velmi důležitý je čerstvý vzduch a teplo. Světlo není potřebné, přímé slunce dokonce škodí. Nechte takto odstavené 8 -10 dnů.
  11. Houbu z nádoby vyjměte.
  12. Hotový nápoj zceďte a nalijte do láhví.
  13. Usazeninu nechejte v nádobě, ale cca jednou za 4 týdny ji vylijte a nádobu opláchněte pod tekoucí vodou. Houbu opatrně propláchněte pod tekoucí vodou a vložte znovu do nádoby.
  14. Asi 10% kvasného roztoku musí zůstat v kvasné nádobě pro okyselení nové dávky čaje – pokud umýváte kvasnou nádobu, toto množství nalijte zpět do čisté kvasné nádoby.
  15. Pokud nevypijete všechen nápoj najednou, uskladněte láhev s nápojem na chladném místě.
  16. Nový nápoj připravíme opakováním tohoto postupu.

 

225px-Kombucha_Mature

 Tento produkt je možné objednat i u nás v e-shopu zde: https://www.homespa.cz/kombucha-nasada/

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.